Ritske Numan (Drachten)

Magazijnmedewerker min. van Volksgezondheid en Milieuhygiëne, zanger (Friestalige bas-bariton), geboren op 19-10-1921, overleden op 17-01-2004 te Drachten op 82-jarige leeftijd. 

Hij studeerde zang aan het Utrechtse conservatorium.Hoewel zijn carrière niet lang heeft geduurd, was de Drachtster zanger Ritske Numan een begrip in Fryslân.

Numan zong onder meer liederen van Fedde Schurer en Harm de Wilde. Zijn bekendste nummers zijn "Dat alles is Fryslân foar my", "It Alderhûs", "Memmeleafde", "Om útens" en "Oan 'e Dwersfeart".

Numan, die zangles kreeg aan het Utrechts conservatorium en ook klassieke werken ten gehore bracht, had een markante donkere basstem. Toen hij zich als 34-jarige aanmeldde bij het mannenkoor Smeliesterlân, nam hij al spoedig de solo's voor zijn rekening.

Dat betekende de doorbraak en Ritske Numan startte een solocarrière.

Hij werd gezien als een belofte maar na een jaar hield Numan het voor gezien.

Het succes belastte hem te veel, omdat het artiestenwerelde hem tegenstond.

Hij werd magazijnmeester en zong nog uitsluitend in een koor, als hobby. In 1987 nam hij afscheid van het Drachtster toonkunstkoor Frisia Cantat.Gehuwd rond 1949 met Bontje Nijboer, geboren op 05-08-1931 te Drachten

De eerste single waar Ritske zijn klanken op lied horen;
De Boalserter Oratorium-Foriening en it Snitser Kantate-Koar mei bigelieding fan leden fan it Frysk Orkest û.l.f. Gezinus Schrik
        Philips 422 549 NE (opgenomen 12 maart 1959)

Luister hier een stukje van Ritske